Tisková zpráva k prvnímu workshopu Zrcadla sportu

11.10.2019

Solidární projekt Zrcadlo sportu podporuje osobní rozvoj sportovců neformálními workshopy

Výkonnostní a vrcholoví sportovci mají novou možnost, jak na sobě pracovat, která tu doposud chyběla. Iniciativa Zrcadlo sportu spouští své otevřené workshopy osobního rozvoje, první se uskuteční v sobotu 19. října od 9:30 do 12:00 v prostorách Skautského institutu v Brně. Tématem premiérového workshopu je Úspěch.

Iniciativa Zrcadlo sportu vznikla ze zkušeností bývalých i současných sportovkyň a sportovců se sportovním prostředím a metodami neformálního vzdělávání. Zrcadlo sportu si dává za cíl podpořit sportovce v jejich osobním rozvoji a pomoci jim lépe porozumět tomu, co je sport naučil o nich samých a o životě. Tým tvoří úspěšní sportovci a trenéři a zkušení facilitátoři neformálního vzdělávání.

"Iniciativu vnímám jako super příležitost rozvíjet myšlení mladých vrcholových sportovců v tom smyslu, aby sport nebrali jen jako cestu za úspěchy, ale spíš jako životní styl a přístup. Naše workshopy a setkání mají za cíl dospívajícím sportovcům ukázat směr, kterým se mohou dále ubírat a najít nové možnosti uplatnění toho, co je sport naučil," popisuje členka týmu Julie Sitarová.

Při workshopech a dalších setkáních i s úspěšnými sportovci budou moci účastníci sdílet své zážitky a zkušenosti, objevovat, co dobré si z nich mohou vzít, a dále to využít i ve své další sportovní kariéře i v životě. Nejde o teoretické přednášky, ale o aktivní workshopy podle principů neformálního vzdělávání. Účastníci se mohou těšit na různé hry, aktivity a další procesy, pečlivě vybrané tak, aby je podporovaly v jejich osobním rozvoji a reflexi zkušeností.

"Obecně myslím, že nás sportovce na formality moc neužije. Někdy je lepší vysvětlit věci jednoduše, jak se říká "polopaticky". Navíc u neformálního vzdělávání chcete poslouchat a učit se, než aby jste byli nuceni," říká další člen týmu Bert Kašpar.

Na první workshop na téma Úspěch se můžete těšit už v sobotu 19. 10., od 9:30 v prostorách Skautského institutu v Brně. Workshop je otevřen všem zájemcům, vstupné je dobrovolné. Počet účastníků omezen, svoje místo si můžete zarezervovat v registračním formuláři.

V budoucnu plánují lidé z iniciativy Zrcadlo sportu navázat spolupráci i se sportovními kluby, připravovat pro ně série workshopů na míru a pracovat s nimi dlouhodobě. Otevřené workshopy budou organizovat i v Praze a dalších městech.

Kromě toho Zrcadlo sportu tvoří i vlastní podcast, který se začne vysílat v listopadu, a ve kterém známí i méně známí sportovci a sportovkyně, trenéři i rodiče sportovců budou sdílet svoje zážitky a zkušenosti se sportem.

Projekt je financován z Evropského sboru solidarity, jehož cílem je nabídnout mladým lidem příležitost poskytovat pomoc potřebným a podílet se na řešení společenských problémů.