Tisková zpráva - Projekt Zrcadlo sportu za první rok podpořil v osobním rozvoji stovky sportovců

13.07.2020

Úspěšnější a spokojenější, ve sportu i v životě. To je hlavní motto projektu Zrcadlo sportu, který přináší osobní rozvoj sportovcům, trenérům i účastníkům konferencí. Za první rok tým projektu zorganizoval workshopy pro stovky účastníků a v podcastu sdílí sportovní příběhy známých i méně známých sportovkyň a sportovců. Vytváří také materiály pro trenéry, kteří chtějí jednoduše zapojit osobní rozvoj a neformální vzdělávání do své práce.

Zrcadlo sportu vzniklo na základě zkušeností bývalých i současných brněnských vrcholových sportovců, trenérů a facilitátorů neformálního vzdělávání. Cílem je podpořit trenéry a jejich sportovce v osobním rozvoji. Projekt působí zejména v Brně a okolí, ale jeho podcast, materiály i další aktivity jsou celonárodní.

"Z vlastní zkušenosti víme, jak náročný výkonnostní a vrcholový sport je, a chceme, aby z něj sportovci získali co nejvíce, a i případné negativní zkušenosti si zpracovali konstruktivně tak, aby z nich mohli v dalším životě pozitivně čerpat," říká zakladatelka projektu, bývalá moderní gymnastka a trenérka neformálního vzdělávání Lucie Sitarová. "Když se kvůli koronaviru rušily domácí i mezinárodní závody, ukázalo se, jak jsou témata jako motivace, plánování cílů, učení ze sportu, komunikace a další důležitá. Trenéři si uvědomili, že týmy i jednotlivci, kteří na osobní rozvoj nezapomínají, jsou schopni mnohem lépe tyto situace zvládat, poučit se z nich a pokračovat v práci."

Workshopy tvořené s a pro trenéry

Hlavní cílovou skupinou jsou výkonnostní a vrcholoví sportovci mezi 14 a 24 roky a jejich trenéři a kluby. Nejraději tým Zrcadla sportu pracuje s kluby dlouhodobě - začíná většinou základním teambuildingovým workshopem pro seznámení s vedoucími workshopů a metodami neformálního vzdělávání. Po konzultaci s trenéry a případně i staršími sportovci se dále vytváří navazující workshopy přesně podle potřeb klubu nebo týmu.

Tématy workshopů jsou většinou motivace, učení se ze sportu, plánování cílů, týmový duch, kreativita, fair play, spolupráce a další. Vedoucí workshopů využívají metody neformálního vzdělávání a Poradních kruhů.

"Naše workshopy tvoříme s a pro trenéry a jejich sportovce tak, abychom jim pomohli lépe dosahovat jejich cílů. Pokud chceme dělat naši práci pořádně, nevyhneme se otevírání nepříjemných témat, ale většinou trenéry to, co slyší, překvapí spíše pozitivně," říká další z facilitátorek workshopů Pavla Kolářová. "Zvenku to vypadá, že si na workshopu "jen" hrajeme a povídáme, ale jsou to metody nefomálního vzdělávání, se kterými máme zkušenosti a které víme, že fungují."

Neformální vzdělávání tvoří úspěšnější a spokojenější sportovce

Úvodní workshopy jsou díky podpoře Evropského sboru solidarity zdarma, a poptat si je můžete v jednoduchém formuláři, nebo Zrcadlo sportu kontaktovat na Facebooku nebo Instagramu.

Díky zapojení osobního rozvoje do tréninkového plánu jsou sportovci nejen spokojenější, ale i úspěšnější. Ví, proč sport dělají, co od něj očekávají, co pro to musí udělat - a jsou schopni se o tom otevřeně bavit s trenéry a rodiči. Je pro ně také jednodušší přechod z aktivního sportu ke trenérství nebo jiné kariéře, protože si uvědomují, co je sport naučil, a jak to mohou dál využít i dále.

"Nejsmutnější je pro mě sportovec, který se svým sportem "sekne" bez přípravy, bez přemýšlení o zkušenostech, s negativním pocitem zkaženého dětství a toho, že ho sport nic nenaučil. Tomu chceme pokud možno zabránit," říká jeden z členů týmu, sportovní trenér a učitel Jan Chlápek.

Workshopy v sezóně i na prázdninových soustředěních

"Potěšila nás zejména cílevědomost a profesionální přístup lektorů. Většina dětí byla s workshopy spokojena a počítají s tím, že se se Zrcadlem ještě uvidí. Vše bylo dle mého připraveno dobře a splnilo očekávání," pochvaluje si Adam Košir, baseballový trenér a spoluzakladatel stepařského studia T-Group Dance Studio.

"Moc pozitivně hodnotím velmi přátelský přístup a dobře kladené otázky, které účastníky a účastnice nutí k zamyšlení. Celkově jsme byly s workshopem velmi spokojené. Upevnily se vztahy a otevřela nová témata," sdílí svoji zkušenost Zuzana Kašparová ze Studio 4 You.

V současné době se tým Zrcadla sportu připravuje na workshopy na sportovních soustředěních od stepu po americký fotbal. Trenéři, kteří témata motivace, komunikace, plánování cílů a dalších chtějí se sportovci otevřít sami, se mohou těšit na další materiály pro trenéry, speciálně vytvořené pro letní soustředění a začátek školního roku.

Do sportovního zákulisí s podcastem Zrcadlo sportu

Zrcadlo sportu vytváří také originální podcast, kde sdílí zajímavé rozhovory s bývalými i současnými vrcholovými sportovci či trenéry. Od sportovců světového formátu jako je olympionička Šárka Kašpárková, skvělý tanečník Robin Ondráček, několikanásobná Mistryně světa na JetSurfu Aneta Šacherová nebo nejlepší česká gymnastka poslední doby Monika Vlčková (Míčková) se dozvíte vše o jejich sportovní cestě, úspěších i neúspěších, nejlepších i nejhorších zážitcích.

V podcastu Zrcadlo sportu se ale nedozvíte jen senzační negativní příběhy, ale hlavně to, co se ze svých úspěchů i proher sportovci naučili, a jak to, co jim sport přinesl, dále využívají ve svém životě.

Zrcadlo sportu je solidární projekt podporovaný z Evropského sboru solidarity a jeho mentorkou je trenérka neformálního vzdělávání a lektorka poradních kruhů a pedagožka Eva Dittingerová.